بهترین زمان برای تهذیب نفس
بهترین زمان برای تهذیب نفس
بهترین وقت برای تهذیب نفس، هنگام جوانی است؛ زیرا قلب جوان از لطافت بیشتری برخوردار است و به بیان احادیث همچون صفحه سپیدی است که آماده دریافت نور هدایت و یا پذیرش ظلمات گمراهی می باشد.
امام باقر علیه السلام فرمود: «ما مِنْ عَبْدٍ إلاّ وَفی قَلْبِهِ نُکْتَةٌ بَیْضآءُ فَإِذا أَذْنَبَ ذَنْبا خَرَجَ فِی النُّکْتَةِ نُکْتَةٌ سَوْدآءُ فَإِنْ تابَ ذَهَبَ ذلِکَ السَّوادُ وَإِنْ تَمادی فِی الذُّنُوبِ زادَ ذلِکَ السَّوادُ حَتّی یُغَطِّی الْبَیاضَ فَإِذا غُطِّیَ الْبَیاضُ لَمْ یَرْجِعْ صاحِبُهُ إِلی خَیْرٍ أَبَدا؛(1) هیچ بنده ای نیست مگر اینکه در قلبش نقطه سفیدی وجود دارد.
پس هر گاه گناهی را مرتکب شود، در آن نقطه سپید، نقطه ای سیاه خروج می کند. اگر توبه نماید، آن سیاهی برطرف می شود و اگر به گناهان خود ادامه دهد، آنقدر آن سیاهی زیاد می شود که تمام سفیدی قلب را می پوشاند. پس زمانی که همه آن سپیدی پوشانده شد، دیگر صاحب آن قلب به نیکی راه نمی یابد.»
امام راحل رحمه الله در این باره می فرماید: «اگر در جوانی به فکر اصلاح و ساختن خود نباشید، دیگر در پیری کار از کار گذشته است. تا جوانید فکری کنید، نگذارید پیر و فرسوده شوید.
قلب جوان لطیف و ملکوتی است و انگیزه فساد در آن ضعیف می باشد. لیکن هر چه سن بالا رود، ریشه گناه در قلب قوی تر و محکم تر می گردد، تا جایی که کندن آن از دل ممکن نیست. (2)
و لذا براى اصلاح نفس ایام جوانى سزاوارتر است ، زیرا كه هم اراده قویتر است و هم كدورت و ظلمت نفس ، كمتر است و به فطرت نزدیك تر و هم بار معصیت زیاده نشده كه جبران آن ، مشكل باشد . جوانان قدر ایام جوانى را بدانند كه این نعمت بزرگ را با غفلت نگذارند كه در ایّام پیرى اصلاح نفس بسیار مشكل است .
منبع:
1. وسائل الشیعه، ج15، ص303 والإختصاص، ص243.
2. مبارزه با نفس یا جهاد اکبر، ص61 ـ 60.
رفتار حضرت ابو طالب علیه السلام
رفتار ابوطالب علیه السلام:
راه اول برای اثبات ایمان ابوطالب علیه السلام، طرز رفتار و فداكاری و دفاع او از ساحت پیامبر صلّی الله علیه وآله است كه می تواند آیینه فكر و روشن گر روحیات او باشد. به نمونه هایی از این رفتارها توجه كنید:
1. ابوطالب علیه السلام كسی بود كه پادشاه حبشه را به اسلام دعوت كرد و در شعری خطاب به او فرمود:
«ای پادشاه حبشه! آیا می دانی كه محمّد صلّی الله علیه وآله پیامبری است همانند موسی و عیسی بن مریم. او برای مردم، هدایت آورده، مانند آن چه موسی و عیسی آوردند. همه آنان به امر خداوند ]مردم را[ هدایت كرده، مردم را از گمراهی باز می دارند. شما در كتاب خود او را به درستی گفتار یاد می كنید؛ نه به گفتار ظنّی.
2. ابن اثیر نقل كرده كه ابوطالب، پیامبر صلّی الله علیه وآله و علی علیه السلام را دید كه هر دو نماز مستحبی می گزارند[1]؛
در حالی كه علی علیه السلام در طرف راست پیامبر صلّی الله علیه وآله ایستاده بود؛ سپس به جعفر فرمود: كنار رسول خدا صلّی الله علیه وآله و در طرف چپ او نماز بگزار».[2]
3. زمانی كه قریش قصد كردند كه با بنی هاشم معاشرت نكنند و عهدنامه نوشتند و در كعبه آویختند و به شكنجه و زجر مسلمانان پرداختند و آنان را محاصره كردند، ابوطالب بود كه پیغمبر صلی الله علیه وآله را با دیگر مسلمانان به شعب خود برد و تا سه سال از آنان محافظت می كرد.
4. علامه مجلسی چنین نقل می كند: «هرگاه رسول خدا در رختخوابش می خوابید، حضرت ابوطالب پس از آن كه همه می خوابیدند، به آرامی او را بیدار می كرد و رختخواب علی علیه السلام را با وی جابه جا می كرد و فرزند خود و برادرانش را جهت حفاظت وی مأمور می ساخت».[3]
5. وی هنگام مرگ به فرزندان خود چنین گفت: «من حمایت و پیروی از «محمّد ]صلی الله علیه وآله[» را به شما توصیه می كنم؛ زیرا او امین قریش و راست گوی عرب و دارای تمام كمالات است؛ آیینی آورده كه دل ها بدان ایمان آورده، امّا زبان ها از ترس شماتت، به انكار آن برخاسته اند».
پی نوشته ها:
[1] نمازهای واجب پس از هجرت پیامبر صلّیاللهعلیهوآله تشریع شده است.
[2] ابن ابی الحدید، شرح نهج البلاغه، ج 13، ص 272.
[3] مجلسی، بحارالانوار، ج 35، ص 93.
بمناسبت وفات حضرت ابوطالب (ع)
دعای افتتاح
✨بسم رب المهدی (عج)✨
❤️بسم رب الحسین❤️:
*?حضرت ولیعصر ارواحنافداه فرمودند:*
دعای افتتاح را در تمام شب های ماه_رمضان بخوانید
*زیرا فرشتگان به آن گوش می دهند و برای خواننده آن طلب آمرزش می کنند.*